“De best passende BI-oplossing begint bij betrokkenheid”

20 augustus 2016 15:24

Een betrouwbare relatie, een goede Service Level Agreement bij VASCO Group.

“De best passende BI-oplossing begint bij betrokkenheid”

De relatie als solide basis van een goed functionerende BI-omgeving. Hans Steenbreker van VASCO Group nv kan erover meepraten. Al sinds 2010 maakt deze internationale organisatie gebruik van de dienstverlening van Biyond. VASCO Group vertrouwt daarmee al jaren op de ervaring en technische know-how van Biyond. Dit vertrouwen is de basis van een duurzame samenwerking.

Als leverancier van design- en paneelradiatoren, vloerverwarming en ventilatie weet VASCO Group hoe belangrijk een comfortabel gevoel is, zeker ook in een zakelijke omgeving. Voor een zakelijke relatie geldt hetzelfde. Als deze plezierig en vertrouwd is, kom je samen tot het beste resultaat. Toen VASCO Group op zoek ging naar een partner voor de implementatie en het beheer van de informatie-omgeving was dit voor hun een belangrijk criterium.

De mens achter de business

Optimale informatievoorziening en Performance Management zijn voor een complexe, internationale organisatie als VASCO Group elementair. Met zo’n 650 medewerkers, een tiental business eenheden waarvan een viertal fabrieken in België, Nederland en Polen is het met recht een bedrijf van omvang te noemen. Dan wil je kunnen vertrouwen op degelijke management rapportages en op een dienstverlener die zekerheid en continuïteit meebrengt.

“In 2008 deden we een inventarisatie naar een voor ons passend ERP-pakket”, vertelt Hans Steenbreker, IT Director bij VASCO Group nv. “We kwamen uit bij het bekende ERP LN. Daarnaast was er behoefte aan een Performance Management applicatie, een BI-oplossing waarmee we in de eerste plaats degelijke managementrapportages konden maken. Na een selectie kwamen we uit bij Infor. Daar was Ton Cornelissen onze vaste consultant. Na twee jaar, in 2010, koos Ton voor een nieuwe stap en startte zijn eigen bedrijf: Biyond. Wij besloten hem te volgen en zo zetten we onze goede relatie voort.”

“De mens achter de business is voor ons heel belangrijk”, vervolgt Hans. “Een beproefd product en een gedegen werkwijze zijn uiteraard cruciaal, maar het is de mens met zijn kwaliteiten en eigen manier van werken die de relatie maakt. Die persoonlijke factor voelden wij sterk bij Biyond en is voor ons de reden geweest om de samenwerking aan te gaan. Of eigenlijk voort te zetten.”

Badkamer_banner-160915.jpg 

Meerwaarde en betrokkenheid

Steenbreker zocht naar een samenwerkingspartner die VASCO Group kon bijstaan in de optimalisatie van de ERP- en BI-omgeving. “De oplossing van Biyond was gebouwd op Microsoft technologie. Dit sloot naadloos aan op de omgeving binnen VASCO Group, welke draait op een standaard SQL-database. Ook dat was voor ons belangrijk, samen met het feit dat de end-user cliënt gebaseerd was op Excel. Dat alles bij elkaar vormde voor ons de redenen om te kiezen voor Biyond.”

ERP LN is de backbone van de informatie-omgeving van VASCO Group. Hier is een datawarehouse op gebouwd, waaronder in totaal zo’n twintig cubes hangen. Op elke cube wordt een rapportage uitgevoerd. Zo ontstaat helder zicht op wat bijvoorbeeld de bruto- en nettowinsten zijn per business eenheid en welke daarvan meer of minder succesvol (lees: winstgevend) zijn. “De BI-oplossing van Biyond is gebaseerd op algemeen beschikbare Microsoft software. Op basis daarvan bieden veel meer organisaties hun oplossingen aan, maar het gaat er juist ook om hóe je een dienst aanbiedt. En welke meerwaarde je biedt. Bij Biyond heerst een hoge mate van betrokkenheid. Meedenken met wat je als organisatie nodig hebt en vervolgens samenwerken. Vooral ook in de implementatiefase, waardoor de gebruikers vaardig worden en zelf de belangrijke rapportages uit het systeem kunnen halen.”

Samenwerking en synergie

Steenbreker illustreert zijn enthousiasme over de goede relatie met een verhaal waarin deze duidelijk naar voren komt. In de zomer van 2013 had het systeem van VASCO Group een failure. De cubes werden niet geladen waardoor er geen managementrapportage mogelijk was. Vertrouwend op de goede relatie belde Hans met Ton, die op dat moment vakantie hield in Griekenland. Ton zocht een internetcafé op en kwam binnen een half uur met een oplossing. “Dat is Ton en zo is Biyond. Uiteraard hebben we een Service Level Agreement, maar de relatie, het persoonlijke en die betrokkenheid, daarmee maak je het verschil.”

Naast een goede relatie en synergie is de opbrengst van de samenwerking vanzelfsprekend vele malen groter. Het gaat er immers om dat je als organisatie geholpen bent en verder kunt met de dienst of het product dat je afneemt. Voor VASCO Group is dat een degelijke managementrapportage en een helder inzicht in profits and loss. “We maken metingen en dwarsdoorsnedes hiervan op ontelbare parameters, zoals sales, finance en voorraad. Elk dag om 10:00 uur liggen de rapportages uit de verschillende cubes klaar. Deze worden als pdf verspreid naar alle managers in de verschillende landen. Zij hebben hiermee inzicht in de meest actuele cijfers en kunnen zo meteen sturen en bijsturen.”

“Het is een algemene uitdaging om de juiste, cijfermatige informatie uit een ERP-systeem te krijgen. De BI-oplossing van Biyond gaf ons datgene wat we zo nodig hadden.”

Hans Steenbreker, IT Director VASCO Group nv

Microsoft Power BI

Zoals in veel organisaties wordt er ook binnen VASCO Group gebruikgemaakt van verschillende BI-platformen, in dit geval de interactieve tool Microsoft Power BI. “Naar volle tevredenheid van de medewerkers”, vertelt Hans. “Als een eindgebruiker graag met een applicatie werkt, dan is dat zichtbaar in de return on investment. Vanuit dat besef hielp Biyond ons de tool te integreren in de totale Biyond BI-oplossing. Daarmee lieten zij zien dat de belangen en resultaten van onze organisatie ook voor hun voorop staan, in plaats van de eventuele kans te grijpen om ons een andere applicatie of tool aan te bieden. Juist dat meedenken uit betrokkenheid, daarbij zijn wij gebaat.”

Over VASCO Group

Vasco_banner.jpg

VASCO Group nv is een full service leverancier van design- en paneelradiatoren, vloerverwarming en ventilatie. Zij levert wereldwijd, waarbij voornamelijk in Europa. Bekende merken als Vasco, Superia en Brugman zijn onderdeel van de groep. Op dit moment heeft VASCO Group ongeveer 700 medewerkers en is het bedrijf onderdeel van de Vaessen Industries business group.”

Terug