"On time en on budget. Een snelle implementatie bij Container Centralen"

30 juni 2016 10:39

Met Prophix van arbeidsintensief naar 100% effectief. 

Rapporteren op basis van losse Excel sheets terwijl er een krachtige performance managementtool op de plank ligt. Het was de situatie waarmee het Deens- Nederlandse Container Centralen dagelijks werkte. Tot de organisatie een beroep deed op de consultants van Biyond en Prophix het fundament werd van de dagelijkse informatievoorziening.

Met acht bv’s in verschillende landen is Container Centralen een organisatie van formaat. Specialist/expert in transparante en onafhankelijk poolmanagement met reusable transportation items (RTI’s) in de Europese retail en sierteelt logistiek kent als geen ander het belang van efficiëntie. Het is het uitgangspunt van hun business en sinds zij met Prophix werken ook van hun eigen interne informatievoorziening. 

Prophix: de sleutel tot inzicht

De performance managementsoftware is o.a. de sleutel tot inzicht in waardevolle managementinformatie. Juist hieraan had het management een sterke behoefte. Bovendien voelde zij de urgentie om onder meer heldere analyses en financiële rapportages te kunnen maken. Dat is immers onmisbare informatie om te kunnen sturen op performance en resultaten. 

Van arbeidsintensief naar 100% efficiënt

30-display-compositie-optie.jpgContainer Centralen werkte al met Axapta (Microsoft Dynamics AX). De informatie die zij via Axapta uit hun datawarehouse haalden, zetten zij tot de start van onze samenwerking om naar Excel om zo de managementrapportage vorm te geven. Naast arbeidsintensief en onpraktisch was dit vooral bijzonder foutgevoelig. Een foutieve formule in Excel kan immers een complete financiële rapportage onbetrouwbaar maken. 

Om dit te vereenvoudigen bouwden wij, als eerste fase in de implementatie van Prophix, een oplossing die ervoor zorgde dat elke nacht de informatie vanuit de data warehouse naar Prophix wordt overgehaald. Op basis van deze data bouwden we een maatwerk rapportage set. Het enige dat de controller binnen Container Centralen nu nog zelf hoeft te doen is maandelijks een aantal parameters instellen. De rapportages worden vervolgens vanzelf gegenereerd. Wat eerst een inspanning van meerdere dagen vroeg, is nu een geautomatiseerde oplossing die - na het boeken van financiële gegevens - de volgende dag volledige rapportages beschikbaar heeft.

Alle informatie is gestandaardiseerd, formules zijn consequent door-gevoerd en alle nodige informatie is ad hoc beschikbaar voor management, bank en aandeelhouders.

On time en on budget

Container Centralen heeft hiermee in korte tijd grote stappen gezet. “Biyond kent Prophix en de mogelijkheden van de software als geen ander, bovendien spreekt zij de taal van onze controllers. Hierdoor heeft Biyond deze eerste fase van de implementatie in een zeer kort tijdsbestek kunnen oppakken en afronden. Van proof of concept tot uitvoering, van het bouwen van maatwerk rapportages tot de training van onze medewerkers. Voor ons belangrijk; een IT/Finance project die on time en on budget is opgeleverd.”

Samenwerken tijdens de implementatie

Het succes van de implementatie is ook in dit project te danken aan de manier en intensiteit van samenwerken. In vrijwel alle projecten die wij oppakken staat samenwerking centraal. De medewerkers van onze klanten zijn immers de gebruikers van de tools. Een groot deel van de werkzaamheden tijdens de implementatie zijn, op verzoek van Container Centralen, door de medewerkers zelf uitgevoerd. Op die manier kregen zij in een vroeg stadium al meer gevoel bij de tool, weten zij precies hoe deze werkt en het zorgt voor continuïteit. Medewerkers willen - en moeten - ook zonder hulp van een Biyond consultant zelf rapportages kunnen bouwen.

De volgende fase van de implementatie was een eveneens maatwerk oplossing voor budgettering en forecasting. Dit vloeit logisch voort uit de eerste fase waarin de juiste financiële data een plek hebben gekregen binnen Prophix.

Op basis van deze gegevens kunnen we nu volledig op maat templates bouwen ten behoeve van budgettering en forecasting. Daarmee creëren we nieuwe mogelijkheden en vooral onmisbare tools om te sturen op performance én op de toekomst.

Over Container Centralen

Container-Centralen_banner.jpg

Container Centralen is gespecialiseerd in re-usable transport items (RTI’s) en de poolmanagement van RTI pools, waaronder rollende ladingdragers en kratten. Een pool is een verzameling van ladingdragers die circuleren tussen de deelnemers van de pool. Door het gebruik van een gestandaardiseerde ladingdrager voor alle gebruikers in een supply chain wordt het beheer van de hele keten versimpeld met als gevolg een betere efficiency en kosten verlaging door de hele keten.

De RTI’s circuleren van leverancier naar distributiecentra en winkels weer terug naar Container Centralen. Ingenieus, duurzaam en een enorme vereenvoudiging van de gehele keten.

Terug