"Pragmatisch en flexibel. Maatwerk voor Mertens"

5 april 2016 12:13

Een grote stap in informatievoorziening met de Biyond Decision Manager (BDM).

In een organisatie waar dagelijks wordt gewerkt met duizenden klanten en tienduizenden producten staat een gestroomlijnd beheer van bedrijfsprocessen voorop. Volgens Mertens, toeleverancier voor agro, tuin en groen, begint dit bij een volledige en flexibele informatievoorziening. De basis stond, Biyond maakte er maatwerk van. Samen met de mensen van Mertens.

“We werkten al geruime tijd met Infor ERP LN om onze bedrijfsprocessen te ondersteunen”, vertelt Jeroen Kuijpers, business support manager bij Mertens. “We hadden echter het idee dat we er niet alles uithaalden en dat er vooral op flexibel en praktisch gebied veel te winnen viel. Eén van onze relaties wees ons op Biyond en de pragmatische manier waarop zij te werk gaan. Dat past bij ons. Daarnaast wilden we een systeem dat minimale technische kennis vraagt en tegelijk de mogelijkheid biedt om bijvoorbeeld zelf eenvoudig rapportages op maat te maken.”

Optimalisatie van de basis 

Na de eerste gesprekken over de wensen en een inventarisatie van de huidige IT structuur werd - eveneens praktisch - een stappenplan in werking gezet. Optimalisatie van de bestaande basis, het ERP LN systeem en de verschillende cubes en modules, was daarbij het doel. Het is in onze ogen lang niet altijd nodig om datgene wat er al is compleet te vervangen. Daar is immers veelal fors in geïnvesteerd. Er werd gekozen voor een gedeeltelijke vervanging door een eenduidig management informatie systeem: de Biyond Decision Manager.

“Biyond kijkt steeds weer met ons mee naar waar de behoefte ligt en waar de basis ligt om verder te bouwen.”

Van best practice naar maatwerk module

 Het platform vraagt relatief weinig technische kennis van beheerders en gebruikers, is technisch schaalbaar en functioneel flexibel. De Biyond Decision Manager biedt Mertens een omgeving waarin men eenvoudig rapportages kan ontwikkelen en aanpassen. “Juist de werkwijze en de snelle manier van implementeren maakt het systeem van Biyond voor ons zo passend. Er wordt gebruik gemaakt van vaste business modellen: cubes die reeds bestaan en zowel hun werking als toepassing eerder al bewezen binnen andere organisaties. Het wiel wordt niet opnieuw uitgevonden, maar kant-en-klare modellen worden op maat gemaakt voor onze organisatie.”

Met name verkoopinformatie speelt een belangrijke rol in de bedrijfsvoering en het succes van Mertens. Dit business model werd dan ook als eerste geïmplementeerd. Na implementatie volgt de fase van gebruik en verdere personalisatie. De module werd in nauwe samenwerking met de beheerders en gebruikers naar behoefte en op maat ingericht en waar nodig uitgebreid.

Op verzoek van Mertens werden de medewerkers geïnstrueerd en op weg geholpen in beheer en ontwikkeling zodat zij onder andere zelf rapportages kunnen maken. “Dat is eveneens prettig aan de werkwijze van Biyond”, vervolgt Kuijpers, ”Je wordt in de eerste fase aan de hand genomen, zodat je het als bedrijf vervolgens zelf verder kunt oppakken, ontwikkelen en implementeren in de rest van de organisatie. Daarmee hou je zelf de regie. Bovendien blijven de kosten voor bijvoorbeeld consultancy gering. Dat laatste is uiteraard ook een positieve bijkomstigheid.”

Vooruitkijken en verder bouwen

Inmiddels werkt Mertens alweer een tijd met het Biyond Decision Platform. Met de nieuwe manier van informatievoorziening is er een grote stap voorwaarts gezet. Heldere rapportages geven meer inzicht dan voorheen, er wordt efficiënter gebruikgemaakt van de tools en de verkooporganisatie blijft zich ontwikkelen. Ook wordt er gekeken naar de optimalisatie van de inkoop- en financiële informatiestromen. En ook de informatievoorziening omtrent het voorraadbeheer staat op de agenda. Zo blijven Mertens en Biyond samenwerken en bouwen aan een optimale performance en een succesvolle toekomst.

“Samenwerken met mensen die dezelfde taal spreken en die net zo pragmatisch werken als wij en onze klanten.“

Over Mertens BV

Mertens_Mertens.jpg

Mertens is dé toeleverancier voor agro, tuin en groen. Met een compleet assortiment, deskundig advies en snelle levering staan zij aan de basis van de groei van haar klanten. Mertens omschrijft het zelf als ‘groeikracht voor ondernemers’. Het bedrijf bestaat sinds 1953, heeft ruim 100 medewerkers en biedt een totaaloplossing vanuit vestigingen in Horst, IJsselmuiden, Naaldwijk en Someren.

Terug